Lípa srdčitá

objekt č. 09 | Špilberk

Špilberk má neodmyslitelnou atmosféru lákající k procházkám. Vidíte odtud celé Brno i jeho okolí jako na dlani. Nyní stojíte před lípou srdčitou, která byla pod hradem vysazena jako Strom míru, doklad úcty k životu a jako symbol trvalého porozumění.

Bylo jí vybráno vskutku úctyhodné místo. Hrad Špilberk spolu s parkem je prohlášen za národní kulturní památku. Dříve to byl holý, skalnatý kopec, na jehož úpatí bylo založeno jen něco málo vinic a zahrad. Teprve v pol. 19. st. ztratil kopec definitivně svůj obranný význam. A tak tehdejší starosta Brna Christian d´Elvert vydal pokyn osázet svahy Špilberku zelení. Práce začaly roku 1861 a trvaly s malými přestávkami 20 let.

Lípa srdčitá, latinsky Tilia cordata, bývá také nazývána lípa malolistá. Dorůstá do výšky okolo 30 m, což je jako desetipatrový dům. Lesklé srdčité listy rostou na větvích střídavě a jsou lemovány jemně pilovitým okrajem. V úžlabí žilek na spodní straně listu rostou chomáčky rezavých chloupků. Vonné žlutavě bílé květy jsou srostlé s blanitým listenem. Tento listen vypadá jako křidélko, které na podzim pomocí větru roznáší plody kulovitého tvaru, tzv. oříšky.

Lípy se mohou dožít i několika stovek let. Za nejstarší brněnský strom je považována právě lípa srdčitá v Brně – Bystrci, která získala titul Památný strom roku 2000. Téměř 400 letý strom v horkých dnech poskytuje dostatek stínu návštěvníkům restaurace „U Šťávů“.

Již odpradávna se lípa vysazovala jako strom návesní či památný. Slované si lípu zvolili jako svůj národní symbol v červnu 1848 na Všeslovanském sjezdu v Praze. Byla to reakce na frankfurtský sněm, kde byl dub zvolen jako symbol velkoněmectví.

Její výrazná vůně k sobě láká včely, je významnou medonosnou rostlinou. Kvete od června do července, květy se hojně používají v lidovém léčitelství. Pomáhá při nemocech z nachlazení, podporuje pocení a rozpouští hleny, příznivě působí také při onemocnění trávicího a močového ústrojí. Pokud budete lipové květy sbírat ve městě nebo v parku, pak se ujistěte, že se nejedná např. o lípu plstnatou nebo lípu stříbrnou. Jejich květy nemají žádané účinky, naopak mohou vyvolat zažívací potíže. Ke sběru je vhodná pouze lípa malolistá a lípa velkolistá, popř. jejich kříženec, který je označován jako lípa evropská.

Lípa je také velmi ceněna pro pevné, široké lýko a měkké dřevo, které se výborně hodí k řezbářskému zpracování. Z lýka se dělaly dříve provazy, střevíce, rohože i nádoby na obilí. Mnohé oltáře a sochy svatých jsou vyřezány právě z lípy, která získala přezdívku „svaté dřevo“.

Lidé narození mezi 11 až 20. březnem a 13 až 22. zářím patří podle keltského stromového horoskopu právě mezi lípy. Je pro ně typické velké srdce, jsou chytří a citliví, umí chápat a odpouštět. Vláda lípy vede k věčnému boji v nitru svých nositelů mezi realitou všedního dne a romantickou iluzí.

zvuková stopa: Lípa srdčitá; 3:55, 3,59 MB;

GPS: 49° 11' 41.430"N, 16° 36' 14.173"E

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Brontosaurus Nadace Veronica ČRo Brno Město Brno Projekt je volně šiřitelný pro nekomerční účely, pro komerční účely nás kontaktujte.