Jerlín japonský

objekt č. 02 | Sady osvobození

V odborných publikacích naleznete tento strom pod latinským názvem Sophora japonica. Rodové jméno je odvozeno z arabského termínu sophira a označuje strom s květy podobnými hrachovým. Přívlastek japonský dostal tento strom poněkud neoprávněně. Jeho domovinou je jihovýchodní Asie, především Čína a Korea, nikoli však Japonsko. V Českých zemích mohou lidé tento strom obdivovat od roku 1835, kdy byly první jerlíny vysazeny v pražské Královské oboře.

Náš jerlín ale roste v Brně a to v Sadech osvobození. Sady jsou pojmenovány na počest osvobození Brna od nacistické armády. Brno bylo osvobozeno 26. dubna roku 1945. Tehdejší posluchači mohli ze svých rádiových přijímačů zaslechnout přibližně tato slova:

„Sovětská vojska 2. ukrajinského frontu maršála Rodiona Jakovleviče Malinovského bojovala s německou armádou. Jejich obrana nemohla dlouho odolávat velkému náporu tanků a pěchoty. V 10 hodin 30 minut zavlála na budově Zemského úřadu na Žerotínově náměstí československá vlajka. V poledních hodinách se vzdala pětisetčlenná posádka hradu Špilberk.

Ale zpátky k jerlínu. Tento strom je v parcích vysazován nejen pro svou odolnost vůči městskému prostředí ale také pro svou dekorativnost. Mladé, lichozpeřené listy podobné akátu jsou jasně zelené. Během zrání tmavnou a stávají se velmi elegantními. Protože větve jerlínu dorůstají během celé sezóny, zdobí konce mladé, jasně zbarvené listy. V dospělosti strom začíná kvést krémově bílými, motýlovitými květy uspořádanými v latách.

V čínském lékařství se jerlín řadí mezi padesát nejvýznamnějších léčivých rostlin. Nerozvinuté květy jerlínu japonského se používají především jako výborný zdroj rutinu, který příznivě působí na pevnost cév. Pití odvaru bylo na dálném východě oblíbeno především u vyšší společnosti, neboť napomáhalo trávení. My ale experimentování s plody a květy tohoto stromu nedoporučujeme, neboť mimo jiné obsahují i cytisin. Tento jedovatý alkaloid způsobuje nevolnost a zvracení. Květy a lusky bývaly v minulosti zdrojem žlutého barviva. Významné je i jeho dřevo, které je v jeho domovině pro svou pevnost používáno jako stavební materiál.

zvuková stopa: Jerlín japonský; 2:47, 2,55 MB;

GPS: 49° 11' 46.611"N, 16° 36' 53.750"E

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Brontosaurus Nadace Veronica ČRo Brno Město Brno Projekt je volně šiřitelný pro nekomerční účely, pro komerční účely nás kontaktujte.