Hlavní nádraží

objekt č. 00 | Hlavní nádraží

Stojíte před budovou hlavního nádraží, kde může začít vaše putování po stromové Audiostezce. Jedná se o jedno z nejvíce frekventovaných míst města Brna: díky spojení železniční a městské dopravy, díky své poloze v centru města

Projekt AudioBrno – audionaučné stezky po významných a památných stromech města Brna mapuje a zpřístupňuje široké veřejnosti nejzajímavější stromy města Brna. Snažili jsme se, aby její používání bylo pro vás co nejjednodušší.

Dobrovolníci programu Akce příroda Hnutí Brontosaurus vytipovali vhodné kandidáty, napsali texty a následně je nahráli ve studiích Českého rozhlasu Brno. Nahrávky i texty jsou umístěny na webu audiobrno.cz, kde si je můžete jednoduše stáhnout do svých MP3 přehrávačů, mobilů či tabletů. Zároveň si můžete vytisknout mapu, která vás Audiostezkou provede.

Díky spolupráci s Mendelovou univerzitou věříme, že stezku využijí nejen turisté a Brňané, ale také školy a zájmové kroužky.

U každého zastavení se nedozvíte jen něco o stromech, ale také o místě, kde stojíte. První železniční trať spojila Brno s Vídní roku 1839. To byl také impuls ke stavbě první železniční budovy, skromné a malé. V roce 1848 přibyla trať z České Třebové a nádražní budova se poroučela k zemi. Nahradila ji budova stávající. Stalo se tak roku 1850, což ji pasuje mezi nejstarší železniční budovy ve střední Evropě. Nynější podobu dala nádraží až secesní přestavba v letech 1902 až 1905.

Nyní vám už nic nebrání a můžete vyrazit do brněnských ulic se sluchátky, mapou a dobrou náladou za zelenohnědými velikány.

zvuková stopa: Hlavní nádraží; 1:56, 1,78 MB;

GPS: 49° 11' 28.483"N, 16° 36' 46.243"E

| další objekt >>

. Brontosaurus Nadace Veronica ČRo Brno Město Brno Projekt je volně šiřitelný pro nekomerční účely, pro komerční účely nás kontaktujte.